Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/domeinen2/domains/stroomomvormer.nl/public_html/system/library/encryption.php on line 8 Stroom op de boot

Stroom op de boot

Stroom op de boot: elektriciteit aan boord!

Op vakantie met de boot: altijd stroom aan boord

Een weekendje, weekje of zelfs langer weg met de boot is voor veel mensen de ideale vakantie. En tijdens je vakantie aan boord wil je natuurlijk “gewoon” gebruik maken van stroom, het liefst zoals je dat thuis ook doet. Helaas is dat niet altijd mogelijk en ben je tijdens het varen toch enigszins beperkt als het gaat om stroomgebruik. Grootverbruikers zoals een magnetron, Senseo of elektrische kookplaat kunnen lang niet altijd en onbeperkt worden gebruikt. En ook een koelkast gebruikt veel stroom, zeker aangezien deze gewoonlijk 24 uur per dag aan staat.

Omvormer aan boord: altijd 230 volt beschikbaar net als thuis

Voor zulke situaties zijn er meerdere oplossingen te bedenken. Om te beginnen is het als je gebruik wilt maken van 230 volt aan boord (dus normale apparaten met een stekker zoals in huis) een omvormer noodzakelijk. Een accu levert 12 of 24 volt, hierop is het onmogelijk om zomaar apparaten aan te sluiten die gemaakt zijn voor 230 volt. Bovendien levert een accu gelijkstroom en is de spanning op ons thuisnet wisselspanning. De omvormer zet de stroom om en maakt van de 12 of 24 volt uit de accu gewoon 230 volt wisselspanning zoals je dat thuis gewend bent!

Maar het probleem blijft dan natuurlijk dat een accu leeg raakt. Je kunt enorm zware (en dure!) accu's kopen, oplopend tot wel 260 ah per accu. Toch raakt ook die leeg. Hoe ga je hier nu mee om, en hoe laadt je onderweg je accu weer bij? Mogelijkheden genoeg!

Zonnepanelen op je boot plaatsen

Sowieso levert je motor tijdens het varen door middel van de dynamo stroom. Onder het varen zal het dus niet zo snel gebeuren dat je accu leeg raakt. Maar als je stilligt begint het probleem zich vaak al snel voor te doen. De beste oplossing voor zulke momenten is het plaatsen van én of meerdere zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en wekken stroom op voor je accusysteem. Moderne zonnepanelen wekken zelfs stroom op als de zon niet schijnt. Het is dus een fabel dat een zonnepaneel helemaal niks doet bij een minder zonnige dag!

Aggregaat of generator kopen

Maar uiteindelijk zullen ook zonnepanelen mogelijk niet de gewenste hoeveelheid stroom leveren. In zo’n geval kun je dan kiezen voor een generator/aggregaat. Hiermee kun je met diesel/benzine stroom opwekken en toevoegen aan je accu's. Een generator of aggregaat werkt feitelijk hetzelfde als de dynamo op je motor. Alleen hoef je bij een losse aggregaat niet constant je hoofdmotor te laten lopen. Hierbij gaat er namelijk een hoop diesel verloren; lang niet alle brandstof wordt efficiënt omgezet in elektriciteit.